Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók - Budapest 6. ker. képes leírás - Budapest 6. kerület.tlap.hu
részletek »

Látnivalók - Budapest 6. ker. - Budapest 6. kerület.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: budapest6ker.tlap.hu » Látnivalók - Budapest 6. ker.
Keresés
Találatok száma - 4 db
Andrássy út

Andrássy út

A 2002 óta a Világörökségek között számon tartott Andrássy út hármas tagozódása ellenére kivételes építészeti egységet mutat, aminek az a magyarázata, hogy alig több mint tíz év kellett a teljes kiépüléséhez. A 2,3 kilométer hosszú Andrássy út nyomvonalát 1872-ben tűzték ki, és 1884-ben már csak egyetlenegy foghíjas telek árválkodott, de egy év múlva azon is palota állt. A világvárosi rangra törő Pest-Buda megújulásának második korszaka itt kezdődött. Az Andrássy út egyik legértékesebb épülete a Magyar Állami Operaház palotája. De itt található a régi Zeneakadémia; a régi Műcsarnok és a Magyar Képzőművészeti Főiskola épülete is. Van egy olyan kincse is, amely a felszínen nem látható: a millenniumi föld alatti vasút. Ez is megáll a Hősök terén, ahol az Andrássy út véget ér.

Magyar Állami Operaház

Magyar Állami Operaház

Operajátszásunk története több mint 300 éves múltra tekinthet vissza. Magyarországon - akárcsak Franciaországban, Németországban vagy Ausztriában - először főúri kastélyok házi színpadain játszottak német és olasz társulatok operákat. Az első ismert adat 1677-ből való: gróf Forgách Ádám pozsonyi palotájában előadott pásztorjátékról tudósít. A 18. században egy sor főúri színház alakult, közülük a legismertebb az Esterházy hercegek fertődi, majd kismartoni kastélyában létrehozott opera volt, melyet Joseph Haydn 30 éves zeneszerzői és karmesteri tevékenysége emel a többi fölé. Haydn számos operájának is itt volt az ősbemutatója. Jelentős volt báró Patasich Ádám püspök nagyváradi színháza is, ahol Karl Ditters von Dittersdorf irányította az operaegyüttest. A későbbi polgári operajátszás szempontjából is rendkívüli fontosságú volt Erdődy János gróf 1785-1789 között fennállt pozsonyi operája. A 18. század végén meginduló - német nyelvű - polgári színjátszás műsorán is szerepeltek operák és daljátékok. Először 1784-ben került színre opera (Salieri: Die Schule der Eifersüchtigen) a pesti Rondellában, majd 1787 után rendszeressé váltak az operaelőadások a budai Várszínházban is. Jóval kedvezőbb feltételek álltak rendelkezésre az 1812-ben megnyílt pesti német színházban, melynek hatalmas, 3000 személyes nézőterét csak zenés előadások, neves bécsi vendégek...

Nyugati pályaudvar

Nyugati pályaudvar

A párizsi Eiffel cég volt a Nyugati pályaudvar hatalmas, vasszerkezetű csarnokának kivitelezője. A párizsi Eiffel-stúdió, illetve W.A. de Serres által tervezett csarnok nagyszerű példája az 1800-as évek utolsó évtizedeiben modernnek számító, vasszerkezetet alkalmazó építészetnek. Az 1877-es átadáskor az új pályaudvar 6153 négyzetméteres, közel 25 méter magas csarnokával és különböző melléképületeivel korának ötödik legnagyobb pályaudvara lett a világon. Az első magyarországi vasútvonal, az 1846-ban megnyitott Pest-Vác pályaszakasz fejállomása megépülése óta fontos része a városképnek. A pályaudvar gondosan restaurált egykori éttermében sokak által a világ legszebbjének tartott fast-food étterem működik.

Zeneakadémia épülete

Zeneakadémia épülete

A szecessziós épület 1904-1907 között épült. Az erőteljes homlokzat eredetisége figyelemfelhívó, mögötte az épület is nagy: 2600 négyzetméter. A Giergl Kálmán és Korb Flóris tervei alapján épült palota külső formájának tágassága, széles ablakai az épület jelentőségét sugallják. Belépve a színes és gazdag ornamentikájú előcsarnokba jutunk, amelynek tompított világítása is a szentélyek hangulatát idézi. A koncerttermek közül a Nagyterem a korai hazai vasbeton építészet kitűnő alkotása. A több mint 1200 hallgatót befogadó terem ma is Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme. A szerényebb kiképzésű Kisterem 400 ember befogadására alkalmas. Előterében Zichy István magyaros témájú freskója látható.

Tuti menü