Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok - Budapest 6.ker. képes leírás - Budapest 6. kerület.tlap.hu
részletek »

Múzeumok - Budapest 6.ker. - Budapest 6. kerület.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: budapest6ker.tlap.hu » Múzeumok - Budapest 6.ker.
Keresés
Találatok száma - 5 db
Ernst Múzeum

Ernst Múzeum

A Műcsarnok Magyarország meghatározó kortárs művészeti kiállítóhelye. A német Kunsthallék mintájára szerveződő intézmény a Millennium idején, 1896-ban épült neoreneszánsz stílusban. Küldetésünk a nemzetközi és hazai kortárs képzőművészeti trendek, jelenségek közvetítése, bemutatása, alakítása. Az évente mintegy 5-6 nagy kiállításon -- amelyek a közép-kelet európai régióban sok esetben mérföldkőnek számítanak (Luc Tuymans: Retrospektív; A Lipcse-jelenség, Na mi van? - kortárs magyar művészeti körkép; Thomas Ruff: Retrospektív; Mi Vida - Menny és pokol - a Musac gyűjteménye Budapesten) - neves hazai és nemzetközi kortárs művészeket mutatunk be.

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

Hopp Ferenc 1833. április 28-án a morvaországi Fulneken született. Németajkú családban cseperedett fel. 1845-ben Pestre költözik, ahol egy távoli ismerős, Calderoni István, optikus szárnyai alá kerül. Segédlevelének megszerzése után nem sokkal Bécsbe indult, az akkori időkben megszokott, tapasztalatszerző vándorútra. Nem sokkal később már az Egyesült Államokban, New Yorkban találhatjuk. Innen négy év után tért haza Pestre. Ekkor veszi feleségül Calderoni egyetlen lányát, s társul be apósa, később világhírű cégébe. Azonban a házasság nem bizonyult tartósnak, hiszen fél év után elváltak, s Hopp Ferenc soha többé nem nősült meg. Az optikusi üzletből, a tanszerellátásból és ingatlan ügyletekből származó nyereség lehetőséget adott Hoppnak, hogy idejét kedvtelésének, a földrajzi és földtani ismeretei bővítésének, az utazásnak és a műtárgyak gyűjtésének szentelhesse. Szinte beutazta a Föld minden pontját: a világkiállítások helyszíneitől kezdve, az akkori újonnan épült vasútvonalakon és az óceánokon át bejárta Európát, Észak-Amerikát.

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és archívum

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és archívum

Kodály Zoltán (Kecskemét 1882 - Budapest 1967) zeneszerző egykori otthona - melyben 1924-től haláláig lakott- a Belvárost a Városligettel összekötő reprezentatív fasor, az Andrássy út és a ma nevét viselő tér, a Kodály körönd sarkán épült eklektikus stílusú bérpalota földszintjén található. Az 1990-ben megnyitott Kodály Zoltán Emlékmúzeum állandó kiállításként eredeti formájában, teljes berendezéssel mutatja be a mester otthonát. A dolgozószoba a hatalmas könyvtárral, a zeneszalon és az ebédlő a nagy zeneszerző, népzenetudós és pedagógus életének tárgyi dokumentumaival, az őt körülvevő bútorokkal és műalkotásokkal idézi vissza a magyar zenetörténet egyik legfontosabb huszadik századi műhelyét. A volt hálószobában pedig a tárlókban elhelyezett fényképek, az egész életművet reprezentáló kéziratok, a népzenegyűjtés dokumentumai adnak betekintést Kodály sokoldalú munkásságába. Az Archívumot a nagyközönség nem látogathatja, az ott őrzött kéziratok, nyomtatványok, képi ábrázolások, hangfelvételek a kutatók munkáját segítik.

Liszt Ferenc emlékmúzeum

Liszt Ferenc emlékmúzeum

Liszt Ferenc utolsó budapesti lakása a Régi Zeneakadémia első emeletén, ahol a mester 1881-től 1886-ig lakott. A múzeum gyűjteménye magában foglalja a mester eredeti hangszereit, bútorait, könyv- és kottatárát, valamint személyes tárgyait. Az intézményben található a magyar Liszt-kutatás központja. Előre bejelentett csoportok vezetését magyar, angol, német, francia, olasz és orosz nyelven vállaljuk.

Magyar Fotográfusok Háza

Magyar Fotográfusok Háza

A nyolcszintes épület 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén Miss Arizona. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta 30 éven át. A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve tudta kivásárolni a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza az 1. és 2. emeleten 1999. március 18-én nyílt meg benne. (Megnyitotta Nádas Péter író.)

Tuti menü